1. Stedentrip naar:
  2. Rome

Onze tips:

  1. Boek uw stedentrip eenvoudig en voordelig op Kras.nl
  2. Direct naar de Stedentrips.nl infopagina.
  3. Zoek en boek mooie stedentrips op GaSamen.nl.

Stedentrip naar Rome

Rome is een bestemming waar een stedentrip langer dan drie dagen zal moeten duren. De stad is namelijk zo enorm interessant. De duizenden jaren oude historie van de stad zorgt voor een groot aantal indrukwekkende bezienswaardigheden en de gepassioneerde inwoners zullen u er snel thuis laten voelen.

Het Vaticaan
Het Vaticaan, met haar vele oude en enorme gebouwen is een must voor wie Rome bezoekt. Alles in het Vaticaan is overdonderend en groot en het geeft u een goed beeld van de enorme macht en rijkdom van de katholieke kerk. De meest uit het oog springende bezienswaardigheden in het Vaticaan zijn de Sint Pieter en het door 284 Dorische zuilen omringde Sint Pietersplein.

Colosseum

U bent niet in Rome geweest als u het colosseum (colosseum is Latijn voor enorm of kolossaal) niet heeft bezocht. Het Amphitheatrum Flavium, of  Colosseum, stamt uit de Romeinse tijd en is wellicht het ultieme overblijfsel van de Romeinse beschaving. Het in opdracht van Vespasianus gebouwde amphitheatertheater bood plaats niet minder dan 50.000 bezoekers. Er konden hele veldslagen ten tonele worden gevoerd.

Forum Romanum

Het Forum Romanum bestond vanaf de stichting van Rome in de 10e eeuw voor Christus. Het Forum Romanum was zowel het politieke en juridische als het religieuze en commerciële centrum van de Romeinen. Op het Forum Romanum staan talloze bijzondere bezienswaardigheden zoals triomfbogen, basilica's en tempels. Het Forum Romanum geeft inzage in hoe vergevorderd en machtig het Romeinse rijk is geweest.

Trevifontein

Het Trevifontein is een in barok-stijl opgetrokken fontijn in opdracht van Paus Clemens XII. Het Trevifontein (Fontana di Trevi) is een veel gefotografeerd fontijn en er hangt een romantische mythe omheen. Men gooit muntjes in het fontijn om vervolgens de volgende woorden uit te sprken: Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit". Hierdoor zal de bezoeker de stad Rome opnieuw bezoeken. Een tweede mythe is dat dit ritueel helpt bij het vinden van een levenspartner.

Het Pantheon

De Pantheon tempel was gewijd aan alle goden en is het grootste bewaardgebleven Romeinse monument. De koepel van het Pantheon geeft een goede indruk van de geavanceerde Romeinse bouwkunst. De 43 grote meter koepel is bijvoorbeeld volledig symmetrisch. En de muren van het Pantheon zijn 21,5 meter hoog. Dit is precies de straal (= helft diameter) van de koepel. De katholieke kerk had dit imposante bouwerk bijna (net als talloze andere) afgebroken maar gelukkig maakte Paus Bonifatius IV het gebouw tot kerk. De beroemde schilder Rafaël ligt in het Pantheon begraven.

Tips Rome


De wijk Trastevere ligt even ten zuiden van het Vaticaan. De oude wijk heeft veel charme en is 's avonds een van de plekken om te stappen. De wijk telt vele bars en restaurants. Op straat gebeurd veel en je vindt hier een leuke mix tussen een paar toeristen en veel lokalen.

In Rome zijn de meeste bezienswaardigheden om loopafstand. Toch kan een paar dagen slenteren vermoeiend zijn. Doe daarom als de locals doen; pak de scooter. Er zijn talloze verhuursbedrijven te vinden. Rij voorzichtig!

Rome is niet onveiliger dan veel andere steden. Let wel op voor zakkenrollers overdag en kijk 's nachts een beetje uit. Vooral de wijk rond het station Termini staat er bij lokalen bekend om een verhoogd risico. Uitgaanswijken als Trastevere en Testaccio kennen dit probleem veel minder gezien de drukte 's nachts op straat.

De Basilica di Santa Maria Maggiore is de meest indrukwekkende kerk van Rome buiten het Vaticaan. De hoeveelheid goud en het Barok interieur doen bijna pijn aan je ogen. Echt de moeite van het bezoeken waard en eenvoudig bereikbaar vanaf de metrostations Cavour of Termini.

Even de benen wat rust gunnen en een lekker hapje eten na een bezoek aan het Coloseum en het Forum Romanum? Loop dan richting de Via del Colosseo (bereikbaar via de trap in het metrostation Coloseo) naar via Frangipani. Hier zitten een paar relaxe en goede restaurantjes.

Musei Vaticani (Vaticaan Museum) is nogal overdonderend. Klapstuk is natuurlijk de Sixtijnse Kapel die je pas aan het eind van het museum bereikt. Voor die tijd heb je echter al een enorme hoeveelheid kunst en schatten bewonderd zoals de Kaartengalerij, de bilbiotheek, Paulijnse kapel en de Stanza della Segnatura.

In Rome is zo enorm veel te zien. Iedere hoek van de straat kom je wat bijzonders tegen. Misschien overbodig: maar zorg dat je genoeg geheugen op je camera vrij hebt. Of haal voor een paar tientjes een extra memory stick.

Romeinen noemen Victor Emanuel II gekscherend de typmachine. Het overdonderend grote witte marmeren monument staat pal naast het Forum Romanum. In het gebouw zijn twee musea en een restaurant gevestigd. Loop buiten naar de achterkant van het monument. Vanuit daar heb je een mooi uitzicht op het Forum Romanum.

Loop na een bezoek aan het Forum Romanum en Circus Maximus nog even naar de Thermen van Caracalla. Wanneer je nog niet overtuigd was van het vernuft van de Romeinen trekt het Thermen van Caracalla je zeker over de streep. In de zomer worden hier trouwens opera's ten tonele gevoerd. Een mooiere setting is haast niet denkbaar.

Ironisch genoeg is de aanleg van de Spaanse Trappen betaald door de Fransen. Bij de Spaanse trappen vind je het fontijn Fontana della Barcaccia. Hier kan je even lekker zitten en uitrusten van al het wandelen door de stad.

Circus Maximus (Circo Massimo) ligt "achter" het Forum Romanum. Het complex heeft veel van zijn glorie verloren maar het blijft indruwekkend wanneer je beseft dat hier de populairste sport van de Romeinen werd beoefend: wagenrennen. Momenteel vinden er opgravingen plaats en kan je het terrein niet betreden. Vanaf de weg krijg je echter wel een goed totaalbeeld.

Het Piazza del Popolo ligt vlak bij Villa Borghese. Het is een van de bekendste pleinen van Rome. Op het plein staat een Egyptische obelisk. Op het autovrije plein vind je de Santa Maria di Montesanto (links) en Santa Maria dei Miracoli kerken.

Villa Borghese is een aanrader voor wie even de drukke stad wil ontsnappen en ontspannen in een mooi park. In het park Villa Borghese zijn trouwens ook diverse musea te vinden waarvan het Galleria Borghese de belangrijkste en een absolute aanrader is. Vormt een goede combinatie met het Piazza del Popolo!

De wijk San Lorenzo ligt dicht tegen de universiteit en de begraafplaats Cimitero Monumentale del Verano, achter station Termini. San Lorenzo is overdag niet bijster interessant maar vormt 's nachts een alternatieve uitgaanswijk onder de jeugd. Het is hier wat goedkoper stappen in vergelijk met Trastevere en Testaccio.