1. Stedentrip naar:
  2. Istanboel

Onze tips:

  1. Boek uw stedentrip eenvoudig en voordelig op Kras.nl
  2. Direct naar de Stedentrips.nl infopagina.
  3. Zoek en boek mooie stedentrips op GaSamen.nl.

Stedentrip naar Istanboel

Het huidige Istanboel heette vroeger Byzantium en Constantinopel. De geschiedenis van de stad gaat terug tot honderden jaren v.Chr. Istanboel heeft door haar ligging op de grens van Azie en Europa altijd een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis gespeeld. Istanbul was de hoofdstad van verschillende rijken en heeft daarom een duizelingwekkend aantal bezienswaardigheden. De stad is als stedentrip bestemming echt top. Breng wel meer dan twee dagen door in Istanboel, want er is zo veel te zien en te doen. Een kleine greep:

Bezienswaardigheden Istanboel

Sultan Ahmetmoskee
De Sultan Ahmet moskee wordt ook de Blauwe Moskee genoemd. Het immense bouwwerk is een schitterend voorbeeld van de Ottomaanse bouwkunst. Bezoek de moskee en het aangrenzende park bij zonsondergang. Het prachtige licht en de oproep tot gebed uit de 7 minaretten creëert een unieke sfeer.

Hagia Sophia
De Hagia Sophia is een van oorsprong Orthodoxe basiliek in een Byzantijnse bouwstijl. De Ottomanen hebben het gebouw tot moskee omgebouwd. Thans doet het gebouw dienst als museum. De Hagia Sophia ligt tegenover de Sultan Ahmetmoskee en behoort tot de must-see van Istanbul.

Grote Bazaar van Istanbul
De Grote Bazaar van Istanbul behoort tot de grootste overdekte markten ter wereld. De markt telt niet minder dan 58 straten en zo'n 1200 winkels waar u echt van alles kan vinden.

Topkapipaleis
Het Topkapipaleis is eeuwenlang de residentie geweest van de Sultans die het Ottomaanse rijk bestuurden. Een bezoek aan het Topkapipaleis geeft een goed idee van de macht en rijkdom van deze periode in de Turkse geschiedenis.

Bosporus
De Bosporus is een zeestraat die de Zwarte zee met de Zee van Marmara verbind. De Bosporus is ook de historische grens tussen Azie en Europa. Bekijk de Bosporus vanaf haar oevers of de Bosporusbrug (Bogaziçi-brug).

Archeologisch museum van Istanbul
Vlak bij het Topkapi paleis ligt het Archeologisch museum van Istanbul. De rijke geschiedenis van Istanbul is hier prachtig in beeld gebracht.

Basilica Cisterne
De ondergrondse wateropslag van de Basilica Cisterne behoort tot de mooiste bezienswaardigheden in Istanbul. Het bassin diende als wateropslag ten tijde van belegering, zodat de inwoners van Istanbul niet van vers water verstoken bleven. Eigenlijk een must. De Basilica Cisterne ligt vlakbij de Hagia Sophia.

Dolmabahçe-paleis
het Dolmabahçe-paleis is de opvolger van het Topkapi paleis. Het paleis werd door Atatürk bewoond en hij is hier ook gestorven. Het gehele paleis is als museum te bezichtigen.

Tips Istanboel


Stappen in Istanbul is fantastisch. Het aanbod in bars, discotheken, theaters, restaurants, etc. is in deze stad met 13 miljoen inwoners gigantisch groot.

De muren van Constantinopel beschermden het oude Constantinopel tegen vijanden. Het netwerk van forten en muren heeft de tand des tijds redelijk doorstaan en er vindt ook veel restaurantiewerkzaamheden plaats. Veel van de poorten en forten worden omringt door groen en parken.

De Gouden Hoorn (Haliç) is een schiereiland. Vroeger was de Gouden Hoorn van strategisch belang om als haven de vloot van Istanbul te verdedigen. Het is eeuwenlang een belangrijk handelscentrum geweest. Vandaag de dag is de Gouden Hoorn mooi groen en heeft u een prachtig uitzicht op de Bosporus en de stad.

De Gouden Poort vormt als fort onderdeel van de muren van Constantinopel. De reden waarom een bezoek aan de Gouden Poort de moeite waard is heeft te maken met het uitzicht vanaf de wallen. Het panorama is schitterend en maakt meteen duidelijk waarom de stad slechts 2x in haar historie veroverd is.